De renaissance van eerlijke marketing (en het verdwijnen van retweet & like campagnes)

Het is 23 juli, éxact 3 jaar geleden schreef ik op ViralBlog over de #moonfruit campagne (’s werelds eerste échte opvallende retweetcampagne). Naast de twijfels over het succes op de lange termijn van de campagne liet ik me ook uit over irritaties die de campagne veroorzaakt onder followers & friends.
Ik omschreef het als volgt:

Personally, I didn’t like the campaign at all. It overflood the timeline from some of my friends and turned Twitter in a platform that was spammed with #moonfruit tweets. [..] I seriously unfollowed some followers because I turned absolutly crazy by their nonsense Tweets, [..] and I know I’m definatly not the only one that stopped following people because of the Moonfruit campaign.
If your brand makes people defriend, then ask yourself, are you making properly use of the social dynamics of a platform?

Nu dus ondertussen 3 jaar later. Elk merk op Facebook dat ook maar een beetje lak heeft aan Facebook regulatie (like, share & win acties zijn namelijk hartstikke verboden) speelt met het bloed-onder-de-nagels-vandaan-haal mechanisme om fans te werven.

De renaissance van eerlijke marketing

Maar daar lijkt verandering in te komen. Het is maar een klein teken aan de wand, maar ik geloof dat het een begin is van iets dat impact gaat hebben. Onderstaande afbeelding kom ik de afgelopen weken steeds vaker tegen.

En ook satire-site de speld heeft een sterke afbeelding die goed samenvat wat er nou werkelijk gebeurd.

Consumenten domineren maar af en toe een conversatie onderwerp en ik geloof niet dat de prijsjeshunters hier zomaar ineens mee stoppen. Maar er wordt hier zeker wel een snaar geraakt. Al is het maar een druppel op de gloeiende plaat — laat het een goed teken zijn. Tegen de mechanismen die zorgen voor wall-&-timeline vervuiling.
Wat denk jij? Wordt de consument bewuster van het commerciële spamkarakters waar ze zelf aan bijdragen of zal dit niet verdwijnen tenzij Facebook er zelf sterk tegenop gaat treden? Ik hoor ’t graag in de comments 🙂