Het begrip Horseless Carriage Syndrome verklaard aan de hand van iOS 7

Voor het eerst ooit eens gehoord in een presentatie van social guru Polle, vervolgens veelvoudig gebruikt in presentaties en discussies; Het horseless carriage syndrome. Een mooie term die gaat over verandering en het vasthouden aan oude gewoontes. Een korte uitleg.
In de eerste auto zaten de bestuurders hoog. Het hoog zitten waren ze gewend, omdat de hoogte voorheen nodig was om over de paarden heen te kunnen kijken. Toen de paarden eenmaal niet meer nodig waren om de auto te laten rijden, was het hoog zitten dus ook overbodig.
lutzmann

De Lutzmann, de eerste auto uit de fabriek van Opel in 1902

Naar de praktijk: iOS 7

De metafoor wordt gebruikt voor het vasthouden aan oude gewoontes, omdat men het eenmaal gewend is en niet heeft nagedacht over de mogelijkheden van verandering. In design zie je dit terugkomen in bijvoorbeeld de Notitie App die lijkt op een stuk papier, terwijl een “schone” interface misschien wel vele malen praktischer is.
NotesiOS7

Het verschil in Notes App op iOS 6 en iOS 7

Dit is tevens waar flat design om draait: Weg met de textures en real-life like buttons. Meer design op functie. Goede trend? Ik vind van wel.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *