Steve Jobs was een geweldige klootzak

Jobs
In mijn vakantie las ik (eindelijk) de biografie van Steve Jobs. En ik kan maar tot één conclusie komen: Wat een geweldige klootzak. Een schoft in zijn complete bestaan die dankzij, niet ondanks, zijn eigenaardige trekjes en gevoel voor macht een miljardenbedrijf heeft weten neer te zetten. Ik had verwacht dat het boek een uiteenzetting van fanboy citaten en lofzang over Jobs. Iets wat gelukkig maar deels waar is.
In deze post vind je de acht belangrijkste punten die mij zijn opgevallen tijdens het lezen van het boek.

1. Focus & Kill your darlings

Door de focus te leggen op slechts vier producten, was het Apple team in staat om extreme focus te behouden en irrelevante producten geen ruimte te gunnen. Op die manier is de lijn van ontwikkelde producten extreem consistent en hoogwaardig. Erg slim.

2. Maak flinke ruzie voor het beste resultaat

In de wereld van Apple is er geen ruimte geweest voor concessies. Enkel het beste is goed genoeg, alles daaronder telt niet mee. En dat heeft vaak geleid tot flinke ruzies, ontslagen en gekrenkte ego’s. Maar ook een reeks aan wereldproducten. Vaak gestoeld op de visie van een select groepje mensen en niet enkel de mening van Steve zelf. Prachtig om te lezen hoe verschillende experts, van reclamemaker Lee Clow tot (product)designer Jony Ive, een flinke invloed hebben gehad op Steve Jobs en ze vanuit expertise en passie overtuiging wisten over te brengen voor de beste keuzes.

3. Sterspelers trekken sterspelers aan

Binnen Apple was er geen ruimte voor B- of C-spelers. Enkel de beste mensen werden aangetrokken voor de belangrijkste posities. Een screw up zorgde met regelmaat voor ontslag. Deze mensen met passie maken het verschil, volgens Steve Jobs. En daar trekt hij ook de vergelijking met Microsoft, waar naar zijn mening mensen werken om te werken, niet om geweldige producten te maken.

4. Combineer empathie (Woz) met commercie (Jobs)

In de beginjaren, waar Steve kennis maakte met Wozniak, ontwikkelde Steve zich tot een commerciële tijger die maar 1 doel had: Een mooi product ontwikkeld door een ander (Woz) vermarkten. Zelf had hij amper technische kennis, maar wél het commerciële inzicht. Hiermee wist hij Apple groot te maken en Woz een podium te geven.

5. Interne rivaliteit en weddenschappen om de club te motiveren

Op het moment dat het bedrijf zich splitste in verschillende divisies die elk werkten aan een verschillend Apple product (van de Apple II tot de Macintosh) ontstond er intern flink wat rivaliteit tussen de verschillende teams. Iets wat heeft gewerkt als een enorme drijfveer.

6. Eten, lunchen, dineren & wandelen

Overleggen deed Steve veel. Van een afstand lijkt het misschien alsof veel is komen aanwaaien op het succes van Apple. In werkelijkheid is dit een enorme reeks aan lobbywerk geweest. Als je leest hoeveel afspraken er zijn geweest om verschillende zaken voor elkaar te krijgen, zit het nét allemaal iets gecompliceerder.

7. Opereren op het snijvlak van wat mensen willen en wat er technisch mogelijk is

De pracht van het product zit in het begeven op het snijvlak van wat mensen willen en wat er kan. Dat is een visie geweest die is blijven staan als een huis. Door altijd te innoveren en vooruit te denken (en vooral met de techniek mee te bewegen) heeft Apple kunnen groeien tot wat het vandaag is. Prachtig!

8. Richt je pand in op een manier dat het spontane ontmoetingen stimuleert

Soms tot in het extreme (slechts 1 locatie met wc’s voor honderden medewerkers), maar ook een mooie binnentuin waar je wel doorheen moet om ergens te komen. Door het pand zo in te richten dat je wel collega’s móet tegenkomen, wordt er meer gecommuniceerd, wat ten goede komt van de producten. Leerzaam!
Dit waren mijn persoonlijke belangrijkste findings. Boek ook gelezen? Ben benieuwd naar je mening. Walter Isaacson, auteur van het boek, somde overigens een jaar geleden ook een aantal belangrijke punten op het uit boek. Een good read ter aanvulling van wat je misschien al in het boek hebt gelezen.
Boek kopen? Hier is-ie te vinden op Bol.com: Steve Jobs Biografie (Affiliate link)