Broken window theory: Slecht voorbeeld doet volgen

In juni bezocht in twee pretparken: Walibi en de Efteling. Twee behoorlijk gelijke pretparken zou je zeggen. Toch viel me één ding op in de vergelijking met de pretparken: In Walibi was het houtwerk schoon. In de Efteling leek alles ondergekalkt. Ik moest bij de vergelijking denken aan de “Broken Window Theory” en maakt er dus maar een foto’tje van.
IMG_6488
In een notendop zou je kunnen verklaren dat, doordat je als bezoeker door een rij aan houtwerk loopt dat al veel beklad is met stiften, de aanlokkelijkheid om mee te doen groot is. En erger: Volgens de broken window theory zou dit zelf kunnen uitlokken tot baldadigheid en vandalisme. Het ziet er immers toch al niet zo netjes uit.
Gelukkig lijkt het andersom ook zo te werken.
Op vakantie in Oostenrijk liep ik door een bergpas waar ik werd verbaasd door een verzameling van evenwicht torentjes van stenen. Enthousiast maakten we ook onze eigen varianten.
IMG_3588_small
Bijzonder! En mooi dat de Broken window theory wat dat betreft ook kan worden omgedraaid. Goed voorbeeld doet volgen.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *