Wat elke accountman / strateeg / creatief moet weten over klantcontact

Ik las het boek The Art of Client Service, een reuze interessant boek over klantcontact voor mensen in de reclame. Het boek staat bomvol met tips en anekdotes (58 om precies te zijn) die praktisch toepasbaar zijn.

“I used to think that great work would lead to a great relationship. Now I think the opposite: a great relationship leads to great work.”

Pas door een basis van een goede relatie kan er goed werk worden gemaakt. Dán pas durft een opdrachtgever echt mee te gaan in (goede) ideeën.

De 6 meest praktische punten

De belangrijkste punten die ik uit het boek heb gedestilleerd zijn:

  1. Zorg dat in de presentatie goed duidelijk is welke stijl er in uitwerking wordt aangeraden. Zorg dat je goed onderbouwd hoe de stijl er uit komt te zien als er in executiefase de stijl wordt uitgewerkt. En voorkom je dat een opdrachtgever bijvoorbeeld een schetsstijl wil.
  2. Zorg dat je het perspectief van de klant door en door kent. Dat kan je alleen bereiken door veel bij de klant te zijn. Werk daar eens een dag (ook aan andere projecten, maar zorg dat je veel mee krijgt van de omgeving van de opdrachtgever). En lees de vakbladen van de opdrachtgever.
  3. Backup je collega’s, val ze nooit af. Zorg dat de klant niets meekrijgt van interne onenigheid. Dat zorgt voor een negatieve blik op het werk, nog voordat er ook maar iets is gepresenteerd.
  4. Presenteer 2 of 3 concepten. Sommige opdrachtgevers kunnen ook met gemak een range van 7 tot 10 aan. Wat het aantal ook is, zorg dat je als team een recommendation hebt voor de opdrachtgever als hij / zij een mening van je nodig heeft.
  5. Gebruik senioriteit uit het bureau waar nodig. Als er op hoog niveau aan opdrachtgever wordt gepresenteerd, zorg dan dat er ook hoog niveau vanuit bureau aan tafel zit.
  6. Hou balans in meetings. Nooit meer dan twee bureaumensen per één persoon vanuit opdrachtgever.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *