Interview in Fonk Magazine over SpinAwards

Fonk artikel

Fonk artikel, klik voor groot

Bart van Fonk Magazine interviewde mij een tijdje geleden voor een artikel over mijn bevindingen van het jureren voor de SpinAwards. In het stuk wordt mijn mening geplaatst naast die van Robin Pas (creatieve eindbaas bij Red Urban) en Astrid Poot (creatieve / strategische eindbaas bij Woedend!). Leuk!
Voor de volledigheid, de vragen en antwoorden zoals ik ze aan Fonk heb aangeleverd:

Wat vond je in het algemeen van het niveau van de inzendingen van dit jaar, waren er veel hoogte- of dieptepunten?

In de lijn van de afgelopen jaren is ook dit jaar het niveau van de inzendingen sterk gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Het meest opvallende is dat (zichtbare) creativiteit niet alleen is besteed aan grote merken met grote budgetten. Creatieve ideeën met een relatief klein budget maar met een sterk interactief component zijn tegenwoordig in sommige gevallen net zo effectief als een campagne waarbij een groot mediabudget de hoofdrol speelt. Die reikwijdte zie je ook terug in het brede palet inzendingen: Er is meer werk ingezonden dan ooit en het ingezonden werk varieert van effectieve campagnes met een lage productiewaarde tot crossmediale pareltjes waarbij digitaal werk de dirigent speelt in een harmonieuze afstemming tussen online, TV, radio en print.

Zie je de kwaliteit van het digitaal werk met het jaar verbeteren?

Absoluut. Waar voorheen digitaal enkel werd gezien als destination in een activerende campagne, krijgt het nu steeds meer de hoofdrol. Door toenemende belang van de voordelen van het groots inzetten van digitaal, wordt het serieuzer genomen in aandacht, doelstellingen én budget. Dat zie je meteen terug in het ingezonden werk: Concepten zijn nóg doordachter, executie ziet er gelikter uit en de inzet van gekochte media krijgt volwassen proporties.

In hoeverre speelt Nederland een digital robbertje mee op internationaal vlak?

Ook dit jaar is er werk ingezonden dat niet alleen nationaal, maar ook internationaal hoge ogen gaat gooien. Het werk dat dit jaar op de SpinAwards goed scoort, zal het bijvoorbeeld in de categorie Cyber in Cannes ook erg goed doen. Daar geloof ik sterk in.

Tot slot: hoe beviel het jurylidmaatschap?

Jureren bij de SpinAwards is een feestje. Het zijn mooie – soms pittige – discussies op topniveau waarbij er met een kritisch oog wordt gekeken naar de parels uit het vakgebied. Erg leerzaam en inspirerend.
P.s. Lees ook mijn eigen post over learnings uit een jaar topwerk jureren voor de SpinAwards.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *