Wat ik heb geleerd van een jaar topwerk beoordelen in de jury van de SpinAwards

spinawards_head
Jureren is een feestje! Dit jaar had ik de eer om als jurylid betrokken te zijn bij de SpinAwards. In deze post omschrijf ik waar ik persoonlijk op heb gelet bij het jureren en wat ik heb geleerd van de inzendingen.

De achtergrond van jureren voor de SpinAwards

Jureren is intens. Je maakt de cases van dichtbij mee door elke stuk werk tot op detailniveau onder de loep te nemen en je discussieert op topniveau met medejuryleden om topwerk te bekronen (of werk dat misschien nét te gemiddeld is, niet te nomineren). Dit jaar hebben we in de categorie social media van de 66 inzendingen een drietal cases mogen bekronen met een zilveren SpinAward.
In deze post refereer ik naar een aantal cases. De opmerkingen in deze blogpost zijn persoonlijke meningen op het werk en eigen aandachtspunten in het juryproces. Het mooie van de jurering is dat de cases worden beoordeeld door een breed gezelschap, waarbij de optelsom van verschillende visies de doorslaggevende factor is. Lees mijn opmerkingen dan ook als een persoonlijke meningen en niet als de heilige graal om komend jaar mee te winnen 🙂
De daadwerkelijke learnings splits ik in deze post op naar:

***

Waar ik persoonlijk op heb gelet bij beoordelen

De jury wordt gevraagd om te oordelen op de volgende drie eigenschappen: creativiteit interactiviteit & effectiviteit. Naast die eigenschappen heb ik me bij elke case de volgende vragen gesteld:

  1. Geeft de case me kriebels?
  2. Is het werk een voorbeeld voor de markt?
  3. Heeft de opdrachtgever flinke ballen gehad om van idee naar executie te gaan?

1. Geeft de case me kriebels?

Sommige cases zijn zó goed uitgevoerd, dat je er kippenvel van krijgt. Het concept is zo rond dat alle details tot in de puntjes kloppen en waarbij elke touchpoint een communicatieve toevoeging is op het vorige.
Dit zijn de cases waarvan je wou dat je het zelf had verzonnen.

2. Is het werk een voorbeeld voor de markt?

Awards zijn niet zomaar vakprijzen die een reden geven voor een feestje. Ik zie de SpinAwards als de creativiteitsprijs voor de interactieve industrie dat werk beloont dat de standaard zet voor de komende jaren. De jury vormt met haar keuzes in cases een visie voor de toekomst van het vak. Dát is waar het werk sterk aan moet bijdragen en goed tussen moet passen.
Dit zijn de cases die de toekomst van het vak vormen.

3. Heeft de opdrachtgever flinke ballen gehad om van idee naar executie te gaan?

Er zijn in het juryproces veel ideeën voorbij gekomen. Van redelijk braaf uitgevoerde concepten (die waarschijnlijk naadloos zijn aangesneden op de briefing), tot concepten die met een relatief klein budget flink de markt hebben opgeschud. En dat laatste is interessant. Hierbij neemt een opdrachtgever namelijk een aanzienlijk risico en heeft het bureau niet alleen een geniaal concept weten te bedenken, maar ook nog eens de opdrachtgever weten te overtuigen van de kracht van het idee.
Dit zijn de cases waarbij de opdrachtgever een risico neemt en grote commitment aan het bureau toont.

***

Wat ik heb geleerd van de inzendingen

Misschien zijn het inkoppers of open deuren. Toch is er een aantal elementen die me zó zijn opgevallen dit jaar, dat ik ze het benoemen waard vind. Al is het maar om datgene dat werkt in de tijdsgeest van 2013/2014 vast te leggen voor de toekomst. Ter referentie noem ik cases uit de categorie social die zowel genomineerd zijn voor- als winnaars zijn van een Zilveren SpinAward.

1. Een extreem goed verhaal, verpakt in een video, kan politiek veranderen.

Hét voorbeeld van een impactvolle case dit jaar: Lemz bereikte met Sweetie de internationale politiek en wist zo een maatschappelijk probleem én zichzelf uitstekend op de kaart te zetten. Iets dat Wefilm voor Mijn Kind Online overigens ook prima voor elkaar heeft gekregen. Een verhaal, verpakt in een uitstekend geproduceerde video kan het verschil maken.
Zilver- Sweetie Bureau: LEMZ Opdrachtgever: Terre des Hommes Nederland

Mijn Kind Online Bureau: Wefilm Opdrachtgever: Mijn Kind Online

2. Bestaande (sociale) mechanismen op een innovatie manier gebruiken scoort.

Zowel N=5 voor Alzheimer Nederland als TBWA\NEBOKO voor VeiligheidNL hebben het volgende goed door: Als je het verschil wil maken moet je goed kijken hoe je bestaande functionaliteiten op een vernieuwende manier kan inzetten. Het vervreemdende effect dat N=5 wist te bereiken met Het Alzheimer Event vond ik persoonlijk spot-on. Geniale vondst en uitstekend uitgevoerd, mede dankzij de hulp van goed gekozen partners voor de fotoalbums.
Ook de manier waarop TBWA\NEBOKO omsprong met een bestaande functionaliteit, namelijk het infiltreren in een besloten en anonieme community door het achterlaten van YouTube comments was een prachtige vondst. Paranoia realiseren onder een doelgroep die illegaal bezig is, is een prachtig resultaat. Lof voor beide cases die terecht met een Zilveren SpinAward naar huis gingen.
Zilver – Het Alzheimer Event Bureau: N=5, Opdrachtgever: Alzheimer Nederland

Zilver – Vuurwerkcampagne 2013 Bureau: TBWA\NEBOKO, Opdrachtgever: VeiligheidNL

3. Inhaken op (online) cultuur is een formule voor succes.

Online cultuur is voor vele merken ongrijpbaar. Als je er naast zit krijg je met gemak een flinke hoeveelheid mensen over je heen en als je te lang wacht mis je de golf waar je o-zo-goed op mee kan liften. Het gevoel voor timing op online cultuur was bij zowel Saatchi & Saatchi | Leo Burnett voor Parkinson Vereniging Nederland als bij Red Urban voor Hi perfect aanwezig. Precies op het juiste moment ingehaakt op wat er online gebeurt en daardoor mee surfen op de golf van publiciteit.
The Worst Harlem Shake Ever Bureau: Saatchi & Saatchi | Leo Burnett, Opdrachtgever: Parkinson Vereniging Nederland

#geslaagd Bureau: Red Urban, Opdrachtgever: Hi (KPN)

4. Een goed idee staat niet op zichzelf en kan worden doorgetrokken in verschillende media over een langere periode.

Een bureau dat een koers voor een merk in weet te zetten die voor een lange periode mee kan gaan verdient mijn respect. Het werk van Fitzroy voor Doritos is niet alleen een stuk communicatie dat super consistent wordt doorgevoerd, maar toont ook nog eens aan dat de marketeers bij Doritos een flink stel ballen hebben om deze koers te varen. Iets braver maar zeker niet minder bewonderenswaardig is de #ShareTheSofa campagne van DDB & Tribal voor Heineken. Een mooi rond concept dat langer houdbaar is en goed kan worden ingezet voor een reeks aan (voetbal)wedstrijden.
Doritos Jacked (Stunt) Driving School Bureau: Fitzroy Amsterdam, Opdrachtgever: Pepsico Nederland

#ShareTheSofa Bureau: DDB & Tribal Amsterdam, Opdrachtgever: Heineken

5. Een goed idee heeft niet (altijd) een mega budget nodig.

Een groots idee met een klein budget. Daar houd ik wel van. Je hebt niet altijd bakken met geld nodig om je doelgroep te bereiken. Petje af voor DDB Brussels die zichzelf wist te positioneren bij jong talent met de DDB6 campagne met een minimaal aantal euro’s. Ook alle lof voor GreyPOSSIBLE dat ixorg niet alleen bij consumenten, maar ook bij tandartsen op de kaart wist te zetten met dit enorm gewaagde idee.
DDB 6 Bureau: DDB Brussels, Opdrachtgever: DDB Brussels

Dentidrill Bureau: GreyPOSSIBLE, Opdrachtgever: ixorg

***

Jureren is een feestje. Naast groot applaus voor de winnaars uit de gejureerde categorie mocht ik zelf ook een rondje juichen voor onze nominatie voor Project Ramped en een Zilveren SpinAward voor Breinreis! Astrid, Eva, Jo, Pol & Reuben: Thanks voor de toffe jurytijd en jullie wijsheden. Stephan, Huib, Hennie en Irma: Thanks voor de strakke organisatie en de uitnodiging.
Tot volgend jaar!
SpinAwards night