Hoe ik op vakantie mail & social 100% ga ontwijken

M_973a308840af4cb
Vakantie! De periode waarin je tot rust komt, alle (werk)zorgen even los laat en volledig kan opladen om vol energie weer terug te komen en er met een frisse blik weer vol tegenaan te gaan!
Toch?
De laatste jaren stap ik met die gedachten in het vliegtuig. Om alsnog stiekem e-mail bij te lezen. Kort replyen, beetje archiveren. Dat werk. Het idee dat het na de vakantie niet een stapel berg ongelezen berichten bij moet werken.
Wifi

Cartoon: ‘Wifi’ van Argibald.

Maar stiekem staat die manier van bijhouden het doel van vakantievieren in de weg: het tot rust komen en (werk)zorgen loslaten gebeurt op die manier niet 100%. Daarom doe ik het deze vakantie helemaal anders. Deze vakantie (Peru! Drie weken lang het land verkennen van lama’s, mutsen met flapjes tot over je oren en mooi gebergte) wordt een volledige mail- en social detox, op basis van een post van Frank Meeuwsen.

wachtwoorden veranderen en accounts uitloggen

De avond voor vertrek stel ik nieuwe wachtwoorden in voor m’n e-mail accounts, Facebook en Twitter. Wachtwoorden met de strengste beveiliging, dus veel tekens opgebouwd uit hoofdletters, kleine letters, cijfers en leestekens. Voorbeeldje: xz97agufAHM8YrVw.
Deze wachtwoorden sla ik wél op in 1Password, maar mag ik van mezelf enkel in grote noodgevallen raadplegen. De e-mail accounts log ik uit, net als Facebook en Twitter. De drukste Whatsapp groepen (vrienden-, werk- en sportgroepen) knikker ik me uit. Ook zet ik pushnotificaties van álle apps uit. Mijn focus ligt op de Machu Picchu!
machu-picchu

‘Maar gebruik je dan nog wel digitale devices?’

Natuurlijk! Ik neem een spiegelreflex camera mee, een iPhone (om informatief te internetten en muziek te luisteren) en een iPad mini om foto’s te ordenen en Storehouse verhaaltjes te publiceren.
Ik ben benieuwd of ik het overleef zonder afkickverschijnselen. Tot over 3 weken!
** update! **
Zo. Dat ging makkelijker dan gedacht. De telefoon heb ik enkel aangeraakt om af en toe nu.nl te refreshen of wat info op te zoeken. De iPad werkte prima als foto back-up. De focus lag op vakantie en niet op wat er op het werk aan de hand was. Grootse aanrader! Volgende vakantie weer 🙂