De onzinnige inhakers op dierendag in 2014

Hoera! Dierendag! De kat, hond en cavia lekker in het zonnetje. Prachtig moment om met sociale content in te haken. Als je een dierenwinkel of kattenbrokjesfabrikant bent natuurlijk. Óf als auto-, ontbijtkoek- of toetjesmerk.
Wait. Wutt?

De contentkalender als leidraad

Ik geloof in merken die relevant aanwezig zijn. Die op basis van entertainment en goede merkwaarden het hele jaar door willen communiceren met de doelgroep om contactmomenten te realiseren. Een beetje top of mind komen bij de doelgroep is zo vies nog niet en kan zeker zorgen voor merkvoorkeur. Reuze handig als je voor het schap in de supermarkt wordt geconfronteerd met 20 verschillende soorten pils, wasmiddel of pindakaas.
Maar, om die contactmomenten aan te gaan, is het voor veel merken een invuloefening van de contentkalender geworden. Alle biermerken wensen je op vrijdag een goed weekend en rond pasen herinneren alle supermarkten je aan de gezelligheid rond deze speciale dagen (en benadrukken ze nog eens een keertje de breedte van het scharrelei-assortiment).
En dat is geen probleem, zolang je als merk maar de relevante momenten voor je merk uitkiest.
Maar daar gaat het mis. Merken willen content (want, contactmomenten). Daarbij lijkt de frequentie van updates belangrijker dan de aansluiting op merkwaarden. Een aantal dierendag voorbeelden.

Voorbeelden dierendag inhakers Facebook

dierendag

Maar wat vinden we daar nou van?

Ik oordeel niet over goed of fout (al vind ik de actie van Mona érg leuk). Het kan zijn dat veel merken in de merkwaarden verankerd hebben dat ze graag communiceren over álle gezinsleden en de activiteiten in en rond het huis (prima aansluiting bij een doe-het-zelf zaak of een verzekeraar). Ik vind het vooral belangrijk dat een merk communiceert vanuit de juiste waarden en dit consistent blijft doorvoeren.
Daarom vind ik het bij met name automerken in bovenstaande voorbeelden erg wringen. Het voelt te geforceerd. En zo zullen er nog wel legio andere merken zijn die gister te gestuurd op de contentkalender hebben gepost. Ik ben reuze benieuwd hoe een doorsnee Facebook gebruiker hier tegenaan kijkt en de vloedgolf aan dierendag berichten vanuit een verscheidenheid aan merken meemaakt.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *