Het Selfish Selfie Syndroom

2539010

Handje schudden? Nee joh, selfie met Obama! Via Volkskrant.

Selfies halen het meest egoïstische gedrag in de mens naar boven.
Een foto maak je om een moment vast te leggen. Zo kan je er anderen over vertellen of een situatie beter duiden. Maar natuurlijk kan je ook jezelf een plek geven in de situatie. Je gaat even poseren, laat iemand ander een foto’tje schieten en tadaa! Een mooie situatie met jou als middelpunt.
Maar, toen kwam de selfie. Een zelfgemaakte foto waar je zelf een prominente rol in speelt. Het moment lijkt ondergeschikt: Jij bent de ster van deze foto. En dat haalt de egoïst in de mens naar boven. Kijk naar de foto bovenin het artikel. Selfies met Obama zijn natuurlijk hartstikke hip. Maar als je de president de rug toekeert om snel een foto te maken van jezelf in plaats van hem de hand te schudden, doe je iets verkeerd.
Kirsten Dunst schoot met Matthew Frost de short ASPIRATIONAL over selfies:

Doe eens niet zo zuur joh!

Nee joh. Ik heb absoluut niets tegen selfies. De selfie-selfie (hé, het draait alleen om jou!) zijn natuurlijk dikke prima. Een selfie voor een waterval, in de auto onderweg naar een pitch of na een sportprestatie van formaat: helemaal goed! Maar met een ander mens als secundair onderwerp maak je een selfie eerder egoïstisch.
Een mooie sign of the times: Het selfish selfie syndroom.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *