SIDN/GfK Onderzoek Trends in internetgebruik 2014

Eerder dit jaar werd ik uitgenodigd om onder de noemer ‘SIDN expert panel’ de cijfers van het GfK onderzoek te duiden naar trends. Samen met vijf andere experts gaven we input voor wat uiteindelijk het document SIDN Onderzoek Trends in internetgebruik 2014 is geworden.

De experts van het SIDN expert panel

experts_png
In deze post vind je mijn drie belangrijkste observaties uit het onderzoek. Veel observaties zijn bevestigingen van verwacht gedrag, desalniettemin goed om verankerd te zien in een onderzoek.

Invloed 4G: Intensiever gebruik telefoon en minder lang online per domeinnaam

Wat gebeurt er als je sneller internet tot je beschikking hebt? Juist, dan doe je er minder lang over om sites te bezoeken. Een duidelijke trend onder 4G gebruikers is dan ook dat ze minder lang op een website aanwezig zijn en dat ze meer websites raadplegen. Ook gebruiken 4G gebruikers apps intensiever. Helemaal in lijn met de online snack cultuur van tegenwoordig.
Je zou een kanttekening kunnen plaatsen dat met name early adopters gebruik maken van 4G (en daarom het intensiever gebruiken). Toch vind ik onderstaande cijfers in ieder geval interessant om kort onder de aandacht te brengen.
4G_gebruik

PC: Weinig sessies op veel domeinen. Mobiel: Veel sessies op weinig domeinen

Op een PC bezoeken we vele malen meer unieke domeinen (118 domeinen) dan op een smartphone (55 domeinen), afbeelding 3b. Dat terwijl we meer sessies hebben op een smartphone 137 sessies) dan op een PC (51 sessies), afbeelding 3c.
appsdomeinen

Een hogere leeftijd betekent minder app gebruik, zelfde browser gebruik

Stijgt de leeftijd, dan neem het app gebruik af, maar het browser gebruik blijft nagenoeg gelijk. En dat is opvallend. Mijn verwachting was dat een hogere leeftijd apps minder zou gebruiken, maar ook minder van de browser gebruik zou maken.
apps-leeftijd

Al met al een interessant onderzoek. Achtergrond informatie is te vinden op de SIDN site. Directe download link: SIDN: Trends in internetgebruik 2014 (PDF, 2.1MB).


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *