Waarom de Amazon Echo een voorbode is van de toekomst van speech

Vorige week lanceerde Amazon de Echo, een nuftige soundstick die op basis van speech recognition output terug geeft. En dat is bijzonder. Het kenmerkt de eerste keer dat een groot commerciële retailer en hardwarefabrikant met een product inzet op enkel speech input en speech output.
https://www.youtube.com/watch?v=FQn6aFQwBQU
Gaat dit een knaller van een product worden die je in elk huishouden terug kan vinden binnen nu en 5 jaar?
Absoluut niet.
Markeert het een omslagpunt waarin een toonaangevende partij het volledige vertrouwen legt in speech als betrouwbaar middel voor input?
Zeker!

Waarom speech recognition belangrijk gaat worden

Speech is al een middel van input voor veel verschillende apparaten. Siri van Apple werkt okay en Google Now doet het goed. Dit zie je terug in devices waar speech een klein deel uitmaken van input (bijvoorbeeld smartphones) of een groot deel (bijvoorbeeld Google Glass). Toch is er niet één apparaat geweest dat speech zowel als input, als als output gebruikt. En dat is best bijzonder.
Speech ontwikkeld zich in een rap tempo. Onderstaande video van Google geeft daar een behoorlijk goede indruk van.
http://www.youtube.com/watch?v=yxxRAHVtafI
Speech is wat mij betreft extra belangrijk, omdat het een vorm van input is die zich niet in applicatieflows laat stoppen. Je hoeft niet via het menu van je klok je alarm te selecteren om vervolgens de tijd in te stellen op 07:00 AM. Je spreekt uit: “Zet een wekker voor 7 uur in de ochtend”. Een methodiek die veel tijd scheelt en interfaces stukken eenvoudiger maakt.
Ik geloof in de toekomst van voice. Erg benieuwd hoe het zich de komende jaren richting consumentenmarkt ontwikkeld.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *