De 5 vragen die elke sollicitant in de creatieve industrie moet kunnen beantwoorden

solli_header_vince
In de afgelopen maanden heb ik veel sollicitatiegesprekken gevoerd voor diverse functies. Naast de vragen die toetsen of iemand inhoudelijk bij de functie past, houdt ik onderstaande vragen ook altijd achter de hand.

1. Voor welke opdrachtgever van Rhinofly zou je het liefst willen werken? En voor welke het liefst niet?

Deze vraagt zegt iets over de voorbereiding van iemand op het gesprek. Als we iemand zoeken, zoeken we iemand die echt voor ons gaat. Dan vind ik het belangrijk dat het portfolio goed wordt bekeken en dat iemand daar een vertaalslag voor zichzelf voor maakt.

2. Werk je liever aan creatieve projecten met een krappe deadline of aan projecten voor een lange termijn?

Ook al is dit functie afhankelijk, toch vind ik het interessant om te weten hoe iemand met deze vraag om gaat. Het zegt namelijk iets of mensen liever ‘veilige’ projecten oppakken of het niet vervelend vinden om door te buffelen om een deadline te halen.

3. Welke ontwikkeling in de markt vind je het leukst? Zowel commercieel als persoonlijk.

Juist in ons vakgebied is het belangrijk dat mensen de grote lijnen van het vakgebied blijven volgen. Geen antwoord is hier onjuist. Het kan virtual reality zijn, wearables, internet of things, noem maar op. Als maar duiding kan worden gegeven wat relevant en interessant is voor de lange termijn.

4. Welk artikel heb je als laatst online gelezen welke je het meest is bijgebleven?

Ook op de korte termijn is bijblijven bij de materie belangrijk. Hoe up to date blijft de sollicitant? Waar haalt ie zijn info vandaan? Dat zijn belangrijke vragen tijdens een sollicitatie.

5. Wat verwacht je de eerste weken te gaan doen? Wat is je plan?

Ik hoop mensen aan te treffen die een sterke mening hebben over hoe zij de functie willen invullen en daar een eigen(wijze) mening in hebben. Dit zegt tegelijkertijd iets over de verdieping in het bureau.

Headerbeeld uit de geniale stockserie van Vince Vaughn.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *