Na 5 jaar stoppen we met Tribewise. Lees waarom we ooit begonnen en waarom we juist nu stoppen.

Na_vijf_jaar_stoppen_we_met_Tribewise_
Vandaag veranderde Rhinofly in Kaliber, creatief bureau voor interactieve merkbeleving. Het persbericht daarover lees je hier. Met de rebranding van Rhinofly naar Kaliber hebben we ook besloten om definitief de stekker uit Tribewise te trekken. Dit bericht lees je ook op tribewise.nl.
Waarom en hoe lees je in deze post. We doen eerst een stapje terug in de tijd.

Maart 2009 – Het web wordt socialer

Tekenen daarvan zijn dat Hyves groeit als kool, Facebook gestaag haar intrede doet in Nederland en ook Twitter langzaam voet aan wal krijgt. De vraag naar expertise om social media relevantie te geven voor merken groeit enorm.


We besluiten vanuit Rhinofly om momentum te pakken en smeden plannen om een van de eerste gespecialiseerde social bureaus in Nederland in de markt te zetten.

September 2009 – Champagne! De lancering van een nieuw bureau is een feit en we noemen ons Tribewise.

Om de visie van ons nieuwe bureau lading te geven lanceren we de wiki en de whitepaper ‘Social media in Nederland’, dé verzameling van Nederlandse social media cases. Hiermee slaan we de spijker op zijn kop: Waar elke spreker op een willekeurig congres nog refereert aan Amerikaanse cases (zoals het Kryptonite slotenschandaal en Dell Ideastorm) zijn nu ook de Nederlandse parels van sociale cases door ons inzichtelijk gemaakt.
Dankzij 15.000+ downloads van de whitepaper op de website en de vele bezoeken aan de wiki ligt onze kennis opeens op het bureau van vele marketeers.

You won’t believe what happens next!

De jaren na de lancering weten we mooie opdrachtgevers aan ons te binden. We helpen merken als V&D met de strategische plek van online communicatie binnen de Hyves(!) community, ontwikkelen een knaller van een Audi campagne op Facebook en staan aan de basis van conversation monitoring van Politie Hollands Midden. Ook internationaal blijven onze cases niet onopgemerkt. Voor ons werk voor Wageningen University, de Student Streetview, krijgen we zelfs een Webby Honoree. Hoera!


Naast projecten voor opdrachtgevers vinden we het ook belangrijk om mee te denken over de manier waarop de markt van social media in Nederland de juist vorm krijgt. We schrijven de basis voor de Social Media Guidelines, een set aan richtlijnen over etiquette binnen het sociale domein. Een document en denkwijze die uiteindelijk de basis vormen voor de Code Social Marketing van de Reclame Code Commissie.

Mei 2015 – We blikken terug op vijf succesvolle jaren met prachtige projecten.

Toch besluiten we om Tribewise niet meer door te laten gaan in de huidige vorm.
Social is namelijk volwassen geworden. Wat ooit een expertise was van een op zichzelf staand medium, is nu weer onderdeel geworden van de breedte van interactieve communicatie. Terug naar de roots. En dat is waar wij ons ook weer naartoe bewegen. En dat is nu Kaliber.