Slapend rijk worden met handbagage

handbagage-header
Ik geloof in T-shaped professionals. Mensen die niet steengoed zijn in één ding, maar excelleren in één expertise en veel weten van omringende domeinen. Daarom ben ik ook dol op onderstaand citaat van Robert Heinlein, een beroemd sciencefiction schrijver:

A human being should be able to change a diaper, plan an invasion, butcher a hog, conn a ship, design a building, write a sonnet, balance accounts, build a wall, set a bone, comfort the dying, take orders, give orders, cooperate, act alone, solve equations, analyze a new problem, pitch manure, program a computer, cook a tasty meal, fight efficiently, die gallantly.

Specialization is for insects.

Side projects voor het ontdekken van omringende expertises

Natuurlijk leer je pas iets als je er écht mee bezig gaat. Al jaren heb ik op mijn lijstje een projectje te ontwikkelen dat draait om Passive Income: in dit geval inkomsten uit een (informatief) onderwerp dat een kennisprobleem oplost en zichzelf staande kan houden met advertenties.

Het onderwerp bood zich aan toen we als uitje naar Lissabon gingen in 2014:

In de voorbereiding op het uitje ontdekte ik namelijk een simpel probleem:

De informatiestructuur rondom de afmetingen van handbagage is extreem versnipperd, onduidelijk en ondoordacht. Vliegtuigmaatschappijen communiceren andere afmetingen (lengte x breedte x diepte) dan kofferaanbieders (hoogte x breedte x diepte)

Daar kan ik iets aan doen!

Het project was geboren: Inzicht in afmetingen van handbagage

Het doel: binnen een jaar in ieder geval de eerste kosten eruit halen. Concreet is ± dat €30,- verdeeld over: de hosting, de domeinnaam en de investering in een degelijk WordPress thema.

Ik heb mezelf 6 uur de tijd gegeven om het hele project op poten te zetten. Van verzamelen en schrijven van content, tot WordPress development en SEO optimalisatie. Van de meeste onderwerpen wist ik wel iets, dus dat ging vast goed. Onderstaand was m’n initiële planning:

Planning_-_Google_Spreadsheets

* Spoiler alert. Uiteindelijk heb ik er bijna het dubbele aan tijd aan besteed.

Om alles een beetje te documenteren heb ik een Tumblr blog bijgehouden met de vorderingen en de keuzes in het proces. Die vind je op duckforkoffer.tumblr.com.

Stap 1: Bepalen concurrentieveld en verbeterpunten in kaart brengen

Aangezien het een SEO-gedreven project is, is Google het startpunt. Om duidelijk te krijgen wie de concurrenten zijn, waar die concurrenten goed op scoren en waar ze steken laten heb ik een mini-concurrentie analyse uitgevoerd.

Binnen deze analyse kwam ik de volgende type sites tegen:

  1. Vliegtuigmaatschappijen die informatie geven over de eigen afmetingen (logisch)
  2. Aanbieders van reisinformatie in de breedste zin van het woord,
    zoals bijvoorbeeld opreis.nl.
  3. Sites met informatie puur over handbagage afmetingen (wtf).

Vooral nummer 3 had ik niet zien aankomen. Voornamelijk omdat ik die in eerdere zoektochten niet had gezien. Wel zag ik behoorlijke verbeterpunten: de sites waren nauwelijks mobiel goed te bereiken, erg traag door een overvloed aan banners en absoluut niet gebruiksvriendelijk.

Stap 2: Bepalen waar ik précies op wil scoren in content

Goed. Dan is de belangrijkste vraag: Wat zijn de belangrijkste keywords? Waar zoeken mensen op? Waar kan ik hoog in scoren op de zoekresultaten.

Om daar achter te komen heb ik de keyword planner van Google Adwords ingeschakeld, die mij onderstaand overzicht gaf:

tumblr_n8xhnkjAl61thua9eo1_1280-1022x575

Wat interessant is om te zien, is dat mijn aanname niet juist was. Ik had het idee dat mensen zoeken op “handbagage formaten”. Echter, “handbagage afmetingen” geeft een hoger zoekvolume. Interessant!

Verder zijn keywords als “Handbagage koffers” beter te vermijden: Daar zitten veel Adwords advertenties op van commerce partijen die handbagage koffers willen verkopen.

In dezelfde stap stond het bepalen van de URL. Uiteindelijk heb ik de keuze gemaakt voor alle-handbagage-afmetingen.nl.

Stap 3: Content content content

Mijn doel was om te starten met in ieder geval 10 maatschappijen. Het ‘even opsnorren van informatie’ was wat lastiger dan ik van te voren had verwacht. In ieder geval niet op te pakken in het kwartier dat ik voor ogen had. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om de acht grootste aanbieders te pakken, namelijk: KLM, Easyjet, Ryanair, Transavia, Lufthansa, Turkish Airlines, Garuda Indonesia en Qantas Airways.

Handbagage_formaten_-_Google_Spreadsheets-1022x298

Stap 4: Vullen maar!

Voor de realisatie koos ik het Tatami theme van Elma Studio. Een thema dat zich goed leent voor een informatieve pagina met een heldere side-navigatie en goed schaalbare contentpagina’s.

tumblr_n92w5yZyHq1thua9eo1_1280-1022x575

Hiephoera, de eerste pagina staat al snel.

Beetje aanvullen met verdiepende content, over bijvoorbeeld extra regels over handbagage en algemene regels over handbagage…

En toen was de tijd op.

Dalai-Lama-Take-Off-Glasses-and-Laugh

Stap 5: SEO SEO SEO

Na véél tijd te hebben verloren op het goed inrichten van het domein met de hosting is het nu tijd voor één van de belangrijkste stappen: het goed inrichten van de SEO van de site.

Om dit op de juiste manier te doen heb ik gekeken naar tooling die van buitenaf slim kijkt naar de site en naar tooling die van binnenuit op niveau van content een goede analyse maakt. Met SEO site checkup keek ik naar ’t eerste. De Yoast SEO plugin zorgde voor inzicht van binnenuit en op subliem detail niveau.

yoast_plugin

Stap 6: Advertenties! Bring in the money!

Nu alle content erin zit, de pagina’s goed zijn gevuld, de website is aangemeld bij Google en de header is opgeleukt met een knappe foto is het tijd om de advertenties te implementeren.

Een wijze les leert dat met het marginale bezoek dat ik in de eerste maanden kreeg (50 tot 100 bezoekers per dag), het niet van waarde is om te gaan voor de schone oplossing. Mijn eerste gedachte was om mensen affiliate advertenties aan te bieden van Bol.com, geselecteerd op koffers die passen bij de formaten die mensen zoeken. Echter, daar werd zó weinig op geklikt (waarschijnlijk zoeken mensen eerder naar afmetingen voor eigen koffers), dat ik hier maar Adsense banners voor in de plaats heb gezet. Op content detailpagina’s zit nu dus een banner in de sidebar en in de footer.

Handbagage_afmetingen_Transavia-1184x666

Het resultaat

Natuurlijk ben ik bijzonder trots op wat er nu staat. Met 120 tot 150 bezoekers per dag help ik +/- 40.000 mensen per jaar aan informatie over de afmetingen van de handbagage.

Deze bezoekers willen ook nog wel eens op de banners klikken. Met een CTR van 2% tot 4% komt dat neer op gemiddeld € 0,20 per dag. Dat betekent op jaarbasis +/- € 75,-! Hiephoera! Project geslaagd!

Project bekijken? Check snel alle-handbagage-afmetingen.nl!

Update september 2015
inmiddels mag ik 700-800 bezoekers per dag verwelkomen die bij elkaar tussen de 1.200 en 1.500 pagina’s per dag bekijken. Opbrengsten zijn gestegen naar +/- €50,- per maand. Hoera!

Jump forward naar mei 2018
Het gaat als een trein! Wow! Met 1.500 tot 2.000 bezoekers per dag en een optimalisatie in affiliate links, verdien ik nu tussen de €150 en €250 per maand.

Update januari 2020
Het succes is niet onopgemerkt gebleven 🙂 Na een mooie onderhandeling is de site verkocht aan een partij die meer van dit soort platformen beheert 🎉