De communicatiegids voor awardshows

Élke awardshow heeft een goede fotograaf. Zo’n kiekje staat natuurlijk leuk in het fotoboek. En het zorgt voor exposure, want als bureaus een goede foto op social delen, heb je als awardorganisatie mooi een gratis middel om de zichtbaarheid van de awardshow te vergroten.

En dat mes snijdt aan twee kanten.

Awardshows kennen namelijk een boeiende dynamiek. Hoe bekender de award, hoe groter de drang van bureaus is om te winnen. Want hoe bekender de award, hoe meer (interne) trots bij winst en hoe aantrekkelijker de prijs is om talent en klanten aan te trekken.

Het is daarom awardshows aangelegen om de prijs zo bekend mogelijk te maken. Hoe hoger de drang om te winnen hoe meer bureaus mee doen. En tadaa, daar is het verdienmodel van een awardshow.

Maar hoe maak je je award zo bekend mogelijk?

Simpel: je zet je eigen publiek aan het werk. Met knappe fotografie en meer slimme dingen voor gratis exposure. De afgelopen jaren vielen me een paar dingen op die ik graag voor je op een rij zet.

Betrek juryleden voor meer exposure 🤓

Jureren is een feestje. Na jarenlang SpinAwards- en AMMA-cases te jureren durf ik best te stellen dat elk jurylid trots is om te worden uitgenodigd.

En dat biedt kansen.

Geef je juryleden daarom social content. Verwacht niet dat ze zelf de boel in elkaar Photoshoppen, maar help ze door vast visuals aan te reiken. Ik zag dat in Nederland voor het eerst bij Best Social Awards. En het viel me op dat een show als Effie hier tegenwoordig ook slim gebruik van maakt.

Introduceer een publieksprijs 🎨

Toegegeven, dit is glad ijs. Vaak win je een publieksprijs niet, die koop je door je achterban te vergroten en maximaal te spammen op stemmen. Daardoor voelt een publieksprijs niet altijd even eerlijk.

Toch zijn er awardshows die dat wel op een lekkere manier doen.

De publieksprijs van de Webby’s bestaan uit een gecureerde lijst van kanshebbers. De Webby’s maken een shortlist van maximaal 5 cases en daar kan op gestemd worden. Dat zorgt er niet alleen voor dat je minder op je tijdlijn wordt gespamd door alle bureaus die graag je vote willen, maar ook dat de prijs in essentie door de schaarste zijn waarde behoudt.

Webby People Voice is daarom een boeiende award.

Maak de nominaties op een visuele manier bekend 🖼️

Hoe visueler, hoe beter. Maak het lekker shareable. Enorme kudo’s naar de SpinAwards die op een scooter door Nederland crossen om bureaus een nominatieposter te brengen.

Het houdt de spanning erin en zorgt ervoor dat niet alle bureaus massaal tegelijk communiceren.

AMMA maakt er ook elk jaar een feestje van. De video’s van afgelopen jaren met bekendmakingen zijn reuzespannend.

Maak de inzendingen zichtbaar naar buiten toe 📝

Niets is interessanter om door de cases van je concurrenten heen te snuffelen. Maak een archief, zoals de SAN en SpinAwards (archief sinds 2007!) dat lekker online doen.

Of doe als Cross Media Awards. Door de awards als interviews te publiceren is er niet alleen een lekker archief, maar wordt er ook nog eens voor bereik gezorgd. Dubbel win!

Heb ik ook nog een aantal inkoppers voor je 🤯

Dat bureaus staan te trappelen om te communiceren wist je waarschijnlijk al. Je maakt het ze nóg makkelijker door je aan onderstaande tips te houden.

  1. Stel een duidelijk tijdpad op. Maak ruim van te voren duidelijk wanneer de inzendingen starten en wat de deadline is. Een award inzenden heeft mij in de verleden jaren minimaal 40 uur gekost (schrijven, schrappen, reviewen, aanpassen, inzenden). En dat is exclusief casefilm. Die 40 uur wil je het liefst in grote blokken achter elkaar plakken en dat vergt nogal wat planwerk. Ver van te voren een duidelijke planning vanuit de show helpt daar enorm bij.
  2. Laat duidelijk weten wanneer wat bekend wordt gemaakt. Als bureau wil je graag weten wanneer nominaties bekend worden gemaakt. De reden is heel simpel; niet alleen wil je met confetti schieten, maar ook je communicatie naar je klant en in je social kanalen wil je goed timen.

    Wees duidelijk wanneer de nominaties bekend worden en plan de bekendmaking niet in op een weekend- op feestdag.

SpinAwards, Effies, DIA, SAN, AMMA, Cross Media Award, ADCN, Werf& en Best Social, ik ben fan van jullie ❤️ Blijf toffe awardshows produceren, inspireren en het vak naar een hoger niveau tillen. Jullie zijn essentieel voor het vak. Duimen omhoog naar jullie.

Oh. En zet me op de shortlist voor de jury komend jaar. Word ik blij van! 🎉