Hoe Travis Scott en Fortnite je op een andere manier naar bereik laten kijken

Groots bereik. Elk merk droomt ervan. En als je dat combineert met een lastige doelgroep – jongeren met een extreem versplinterd mediagebruik – heb je al helemaal een lekkere uitdaging.

Fortnite, 250+ mln gebruikers1, experimenteert al een tijdje met creatieve manieren om merken op een natuurlijke manier in de game te krijgen. Dat gebeurt op verschillende manieren. Soms in de vorm van een skin of locatie in het spel (zoals de film Deadpool op moment van schrijven: je kan de Deadpool skin kopen of zijn jacht bezoeken), in de vorm van een nieuw speltype (zowel Star Wars als de Avengers film hadden een eigen spelmodus) of in de vorm van een event.

Terug naar de verbazing over bereik.

Wat Fortnite ontzettend knap doet, is de natuurlijke manier waarop commerciële samenwerking en in de game worden verwerkt.

Daarbij onderkennen ze dat Fortnite meer is dan een spel. Het heeft ook een sociale functie. Daarom werkte het live concert van DJ Marshmellow ook lekker. Ruim 10 miljoen mensen waren daarbij2. Wat niet heel gek is: bij events in Fortnite zonder samenwerking, zoals bijvoorbeeld de verandering van het eiland, kijken ook gemiddeld 6 tot 8 miljoen mensen mee.

En wat betekent dat voor Travis Scott?

Eerst even de cijfers. Waar hebben we het precies over?

  • Er waren in totaal 5 events.
  • Het populairste event had 12.3 miljoen deelnemers.
  • In totaal keken verdeeld over de 5 events totaal 27.7 miljoen mensen in game mee.

Tel daarbij ook nog eens de views van populaire YouTubers op (ik gok +/- 30 mln views), de views in muziekkanalen (40 + mln views) en de talloze vermeldingen in kranten en blogs. Dan heb je een behoorlijk impactvolle campagne.

En levert het Travis Scott ook iets op? Volgens Rolling Stone magazine ging het aandeel van Scott met 25% omhoog na het event((https://www.rollingstone.com/music/music-features/travis-scott-fortnite-concert-989209/)).

En hoe laat Fortnite je op een andere manier naar bereik kijken?

Groots bereik realiseren is kostbaar. Zeker in deze aantallen.

Deze manier is creatief, past bij het (media)gebruik van de doelgroep en zorgt voor impact. Een dikke tv campagne is fantastisch, maar deze manier van bereik realiseren is pas echt te gek.

Daarnaast krijg ik het gevoel dat het een win-win is voor beide partijen. Fortnite de unieke ervaring, Travis Scott de aandacht. Ik heb zitten broeden op de verdeelsleutel: wie heeft wie betaald voor deze samenwerking? Betaald Fortnite aan Travis, omdat hij een optreden verzorgt in de wereld van Fortnite? Of betaald Travis aan Fortnite omdat hij er een bak aan aandacht krijgt?

Het feit dat je daar over na kan denken en niet direct een sluitend antwoord kan formuleren, zegt genoeg over de win-win situatie voor beide partijen. En dat is wat mij betreft de parel van deze case.

  1. volgens Business of Apps statistieken []
  2. https://www.theverge.com/2019/2/21/18234980/fortnite-marshmello-concert-viewer-numbers []

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *