Notion als database voor het meest uitgebreide podcastarchief ever-ooit 馃く

Na 70+ afleveringen, een uniek december format en bijna 3 jaar aan archief ging het kriebelen. Hoe krijgen we onze podcast n贸g beter? Nieuwe tunes en nog meer toeters en bellen in audio? Nope. Een unieker format? Nah. Een andere manier van publiceren? Bingo!

De podcast is een uitlaapklep. Elke maand kruipen Bram en ik tweemaal achter de microfoon om de 1.44 MB Podcast op te nemen. Wat ooit begon als gewoon eens proberen, is nu maandelijks een van m’n leukste sociale afspraken en een manier om lekker met technologie te pielen. Met een publiek van 200+ man/vrouw.

Wat begon te knagen, was de site.

Want een WordPress install met een update-post per aflevering voelde wat standaard. Daarnaast is de heilige graal van de toekomst van podcasts een lekkere indexatie van onderwerpen. Dat kan door je hele podcast te (laten) transcriberen. Of door je onderwerpen op een prettige en nuttige manier te organiseren en zo de community n贸g meer te betrekken. Wij kozen voor het laatste.

De podcast als een platform

Omdat we er in geloven dat de podcast niet alleen een ego-show is, hebben we al snel een micro-community in het leven geroepen. Op Slack hebben ondertussen een kleine 46 members zich verzameld die bij elkaar al ruim 12.000 berichten hebben geplaatst.

Dat is overigens geen doel op zich, maar heeft wel aan het denken gezet. Want hoe brengen we nog meer structuur en balans in wat er op Slack gebeurt en wat er in ons hoofd speelt?

Oh: en hoe kunnen we weer lekker met technologie spelen om de inner-nerd weer te voeden?

Notion als ultieme database

De uitkomst is het vernieuwde 1.44mb.nl. Een platform gebouwd op Notion, met alle toeters en bellen die Notion zo fantastisch maken:

Notion maakt het mogelijk om pagina’s te maken (met meer info over de podcast of een verwijzing naar de Slack), een overzicht te geven van alle afleveringen (kijk maar) en een overzicht van alle 120+ onderwerpen uit alle afleveringen.

Maar wat n贸g vetter is, is dat we de onderwerpen volledig kunnen uitdiepen in Notion. Bijvoorbeeld het onderwerp Black Lives Matter uit onze laatste podcast.

Omdat Notion open is, kan iedereen contribueren. Onderwerpen op de lijst voor de volgende show staan open. Wil je eraan bijdragen? Dan kan dat gewoon.

Holy shit wat vet 馃帀

Notion gebruiken we overigens ook zelf om de show voor te bereiden. Alle onderwerpen krijgen een plek zodat het na de show makkelijk te publiceren is. Dat zorgt er ook nog eens voor dat we de boel goed voorbereiden.

Man, wat een techniek allemaal! En om het allemaal nog fancier te maken hebben we Fruitionsite gebruikt om de URL netjes in de adresbalk te houden. Nerd power!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *